30-07-17

ZWAARTEKRACHT

Uitgeverij Kleinood & Grootzeer (Bergen op Zoom) is verheugd dat ze voor het eerst een bundel mogen uitgeven van dichter Joris Denoo.

Met uitzondering van 'Torhout, vers aan huis', een bundel gedichten over zijn geboortestad, die hij in 2010 op uitnodiging publiceerde, is het inmiddels al tien jaar geleden dat Joris Denoo nog iets van zich liet horen in poëtische boekvorm. 'Zwaartekracht' bundelt poëzie met een specifiek thema, gebaseerd op persoonlijke ervaringen. De goede lezer zal tussen de regels wel degelijk ontdekken waar het over gaat. Overigens behandelde de auteur deze thematiek (epilepsie) ook al in enkele jeugdboeken (Vallen en opstaan, uitg. Lannoo en Een blauwe plek, uitg. De Eenhoorn).

Diverse gedichten verschenen in de loop der jaren in literaire bladen (o.a. een cyclus in het Nieuw Wereld Tijdschrift) of werden met een nominatie of bekroning onderscheiden. Joris Denoo (°1953, Torhout) publiceerde naast poëzie ook columns, verhalen, essays, theaterteksten en jeugdboeken. Hij won voor die genres o.a. de Guido Gezelle Poëzie Prijs Brugge, de Toneel Schrijf Prijs van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en letterkunde, Gent en van de provincie West-Vlaanderen, een Essay Prijs van diezelfde Koninklijke Academie, de Jeugdboeken Prijs van de Stad Tielt en diverse prijzen en nominaties voor verhalen, voornamelijk in Nederland. Hij schreef het scenario voor de volksfilm 'Tine, een mokkel van haar sokkel' en werkte intens mee aan de educatieve taalmethodes Kameleon en Verrekijker (uitg. die Keure) en het digitale platform Kweetet (uitg. die Keure). In 2017 verschijnt ook 'Verlichte gedichten' (uitg. Acco Leuven/Den Haag), een leerboek voor jongeren en hun opleiders over omgaan met poëzie.

Uitnodiging digitaal Zwaartekracht 002.pdf

De commentaren zijn gesloten.