31-08-05

UPPERDOGS

Kaderleden, de opgeknoopten van de bovenwereld. Heidens van zichzelve overtuigd.

29-08-05

REIZEN HIERNAMAALS

Stafkaart in craquelé. Zwarte legende: gebroken wit, nerven, kerven, sterven.

28-08-05

TIME

Het geluid van geld is groen van spijt. De gebaren daarbij: het strijkorkestje van de arme, duim & wijsvinger over elkaar of handen omhoog want ik heb het niet.

27-08-05

GESLOTEN BOEK

Tast maar, vloek maar, zoek maar daar waar je zakdoek. Sleutel zoek. Ken je geen kersttruukje uit Christie of een motiefje van Simenon om het nog eens aan te leggen, hartendiefje?

26-08-05

FIDELE GASTRO

Ulanen van het vaste voedsel. Dronkheren der tappelingse geneugten. Amazones van melk en honing. Niets boven een coq-au-vin of een vol-au-vent, heren horecanen & voedstervrouwen.

25-08-05

ATLAS VAN A.

Zat A. daar zo tevreden te wezen na die Bulgaarse kelderklapzoen, weer zo heerlijk tevreden, met om naartoe te zwemmen door het lauwste water aller tijden een mond als een Waddeneiland, schier foto morgana. Ongewapenderhand.

24-08-05

KWAKHUIS

Nu zal de moeheid ons nimmermeer verlaten. Ensor aan de muur. X zegt - Y vraagt - Z merkt de gelijkenis op. O, is that the time? Ik bel je wel.

23-08-05

KOORTSKROM

Geef hem de regen dat hij het niezen laat. Gun hem het vocht dat het zwellen belet. Zodat hij onder de mensen niet vreemdgaat & opdat hij van mooi weer vandaag worde gered.

22-08-05

ZWARTE KOUSEN

Ter kerke waden door een poel van ellende, dragende een geloof zo fijn als gemalen poppenstront, begravende elke vrije gedachte.

21-08-05

HEROPENING DER SCHOLEN

Rani heeft een ranseltje waar ze haar materie in verdraagt. Wat een miserie: elke dag naar school met een ranseltje op de rug, een ranseltje vol raadseltjes waar ze tureluurs van wordt.

20-08-05

TIME IS ON MY SIDE

Op woensdagmiddag komt de middenman de week in tweeën breken. Om de 12 uur knikt de boeddha trouw. Elke '' begint de tijd opnieuw. Het helpt niet die om je pols te binden, sterveling.

19-08-05

CRIME DE LA CRIME

Pleeg wat mensdaden tegen de misselijkheid, want onbemind is onbemand. Beschrijf de liefde. Preek boekdelen passie. Wees woordenaar.

17-08-05

LAVELOZEN, 14, 1-3

Lezing uit het boek Lavelozen, 14, 1-3. En gij zult zeven blanke kippen slachten, dronkene, van het kakelende ras. Met de hoed der wanhoop op uw bekkeneel zult gij vervolgens een dis aanrichten, besprenkeld met babbelwater uit wijdslanke fiolen. Maar het grondsop der goddelozen zuigende zult gij het besterven.

16-08-05

OM DEN BRODE

Hij zit levenslang uit, op later en dood. Zoals iedereen zwijgt hij luidruchtig als vermoord.

15-08-05

GERUCHT

Het deed de ronde dat hij dichter werd. Het was een actie in openbare vervoering. Hij ligt er, die dichter.

14-08-05

LAST POST

Hamazono landde pardoes in een palmboom. Een eendagsvlieg in het struikgewas. Een ondode in een onvliegende bom. Een engel des doods die niet sterven kon.

13-08-05

HIN-MAH-TOO-YAH-LAT-KEKT

1877. Idaho & Montana. Rond de totem van toen zong men liefde en dood. Het landschap was groen, de rivier kleurde rood. Chief Joseph - Nez Percé, het eigen hart te streng omgord.

12-08-05

WHODUNIT ?

Het glas vult zich op met de geluiden van het uitschenken. Guilty. Het donker valt als een zak op de dag. Not guilty. Kijk me niet zo aan.

11-08-05

AVANTGARDE

Ze zijn mooi zoals ze lelijk zijn. Ze vallen gewoon mee. Ze komen aan, roken weinig sigaretten, beluisteren de atonale muziek in zichzelf en gaan weer weg. Ze acteren behoorlijk, zonder statement.

10-08-05

ZIJNS WEEGS

Hij had te kiezen: iets ongerijmds of iets stelligs. Weg was hij. Uit die kalme wiskunst gestapt. Bewijsbegeerte werd hem fataal. Nog gehoord van De Zevensprong. Misschien was hij ontsnapt.

09-08-05

WHO'S AFRAID?

Een bioloog van horen zeggen: met stenen kan ik mijn lichaam verzwaren, het water zal het als een zachte wetenschap bewaren. Iets rukt aan de dobber van mijn moedertaal.

08-08-05

GMT

Betalingsherinnering uit de bus lichten. Vervaldag hooikoortspillen. Houdbaarheidsdatum yoghurt heden verstreken. O Greenwich, gespleten plek.

INTERBELLUM

Luister. De wind speelt in de boiler. Dit is leven op de Bom (m/v), zolang de voorraad vrede strekt. Onn. ind. nt. ernst. Waakvlam wordt braakvlam.

07-08-05

SLUITERTIJD

De tijd sluipt met gestrekte vinger op de lippen voorbij. De blinde fotograaf is hem te vlug af. Sluitertijd. Een piano grijnslacht.

06-08-05

MOERSTAAL

Man dit is uw bier. Zachte meetkunde der halfgeheven glazen. Zwenken van de moedertaal. Bellen blazen. Wie we daar hebben.

05-08-05

TENTOONSTELLING

Nodigt u vriendelijk uit. Nog toegankelijk t.e.m. Navelgestrenge Kunst. 000-1122627-46.

04-08-05

POMPEI

Marmeren gefladder. Waaiende stilte. Wecken van wind. Het gesperde nu. Waar waren we ook alweer gebleven?

03-08-05

MUM

Zonde van die ene seconde waarin ik met klem beweerde: nooit !

02-08-05

MALAPARTE

Ik zag in Napels een gekookt meisje waarvan ook de parels eetbaar waren. Zij lag op een bed in een kamer zonder ramen, als een zachte zilveren vis. De spreuken hebben altijd gelijk.

MY KINGDOM FOR A HORSE

De tram rolt weg. De trein verdwijnt. Toch dreunt nog vlakbij de stad in openbare vervoering. l'Inconnu de la ligne Nondedju. Het woeden van de wereld.